Ai että...lisää kukei <3 Oon harjoitellut viimeaikona kukkien vääntämistä hopeasta, kuparista ja pronssista...helpommalla pääsisi jos voisi valaa niinkuin tämän :-)) Mutta korunteon juju on mulla just siinä, itsensä voittamisessa ;-)
Kun koruja valetaan tehdään ensin yksi mallikoru, materiaali voi olla mitä vaan metallia. Siitä mallista tehdään kumimuotti jolla saadaan monistettua useita vahamalleja. Vahamallit kiinnitetään ns. vahapuuksi, kuusestakin puhutaan. Tuo "puu" upotetaan kipsiin ja muotti on valmis. Ennen valamista tuo kipsimuotti poltetaan ja jäähdyteään n 600-700 asteiseksi..en muista tarkkaa lämpötilaa, mutta tarkoitus on että kipsin sisällä olevat vahat sulaa pois ja tilalle jää tyhjä tila..sen korun malli/mallit :) Kun valaminen aloitetaan, kipsimuotti laitetaan alipaineastiaan, jonka tarkoitus on "imeä" sula metalli muotin joka kolkkaan..voidaan käyttää myös keskipakoislinkoa. Sitten vaan sulat metallit sisään, pestään kipsit pois ja tuloksena on monen monta uutta korua...jotka tosin pitää vielä hapottaa, hioa, kiillottaa jms. Tuossa pääpiirteissään tuo valaminen...jos kiinnostaa, niin ainakin KK.n sivulla pieni "opetusvideo" jossa myös tuosta valamisesta... http://www.kalevalakoru.fi/suunnittelu
Olisikohan näissä koruvaluissa käytössä sama systeemi, jota käytetään kellovalimoissa: muotti tehdään erittäin hienosta hiekasta ja erilaisista liimaseoksista...
viimeksi kommentoidessani taisin jättää tämän kommenttisivun pitkäksi aikaa auki muuta puuhaillessani, enkä sitten huomannut, että Mona oli antanut asiantuntevaa palautetta tästä :) Kiitos, katsoin tuon KK:n sivun.. ja taas opin jotain uutta :)
Kati: Otin kommenttien valvonnan käyttöön, kun aloin saada outoja viestejä joltain lukijalta tänne. Enkä halunnut sellaisia julkaistavan. Kävin hyväksymässä sinun ja Monan viestit yhtä aikaisesti, joten et ollut voinut nähdä Monan kommenttia aiemmin.
Hei, onko sinulla tästä Sarpanevan korusta tarkempia tietoja, kuten valmistusvuosi? Multa löytyy tuollainen kaapista ja olisi kiva tietää sen alkuperästä jotain. :)
My favourite!! :D Pyramidi, josta kasvaa ruusu.
VastaaPoistaBagMiss: Niinpä onkin! :D
VastaaPoistaAi että...lisää kukei <3
VastaaPoistaOon harjoitellut viimeaikona kukkien vääntämistä hopeasta, kuparista ja pronssista...helpommalla pääsisi jos voisi valaa niinkuin tämän :-))
Mutta korunteon juju on mulla just siinä, itsensä voittamisessa ;-)
Mona: Kevään kynnyksellä kukkaisaiheet lisääntyy. ;) Osaatko kertoa, mistä materiaalista pronssikorujen muotit on tehty?
VastaaPoistaKun koruja valetaan tehdään ensin yksi mallikoru, materiaali voi olla mitä vaan metallia. Siitä mallista tehdään kumimuotti jolla saadaan monistettua useita vahamalleja. Vahamallit kiinnitetään ns. vahapuuksi, kuusestakin puhutaan. Tuo "puu" upotetaan kipsiin ja muotti on valmis. Ennen valamista tuo kipsimuotti poltetaan ja jäähdyteään n 600-700 asteiseksi..en muista tarkkaa lämpötilaa, mutta tarkoitus on että kipsin sisällä olevat vahat sulaa pois ja tilalle jää tyhjä tila..sen korun malli/mallit :)
VastaaPoistaKun valaminen aloitetaan, kipsimuotti laitetaan alipaineastiaan, jonka tarkoitus on "imeä" sula metalli muotin joka kolkkaan..voidaan käyttää myös keskipakoislinkoa. Sitten vaan sulat metallit sisään, pestään kipsit pois ja tuloksena on monen monta uutta korua...jotka tosin pitää vielä hapottaa, hioa, kiillottaa jms. Tuossa pääpiirteissään tuo valaminen...jos kiinnostaa, niin ainakin KK.n sivulla pieni "opetusvideo" jossa myös tuosta valamisesta...
http://www.kalevalakoru.fi/suunnittelu
Kaunista kaunista! :)
VastaaPoistaOlisikohan näissä koruvaluissa käytössä sama systeemi, jota käytetään kellovalimoissa: muotti tehdään erittäin hienosta hiekasta ja erilaisista liimaseoksista...
Mona: Ooh... Onpas monivaiheinen projekti. Kiitos opastuksesta! :) Pitää käydä KK:n sivuilla vierailulla.
VastaaPoistaKati: Kiitos. :) Mona kertoi ansiokkaasti viestissään valuprojektista. Kannattaa lukaista se läpi ja käydä vielä KK:n sivuilla.
VastaaPoistaKati taitaa tarkoittaa hiekkavalua, se on erilainen prosessi, mutta tehdään sillätavalla korujakin ;-)
VastaaPoistaMona: Kiva saada asiantuntevaa kommenttia, kun en itse tiedä näistä asioista yhtikäs mitään! ;)
VastaaPoistaviimeksi kommentoidessani taisin jättää tämän kommenttisivun pitkäksi aikaa auki muuta puuhaillessani, enkä sitten huomannut, että Mona oli antanut asiantuntevaa palautetta tästä :) Kiitos, katsoin tuon KK:n sivun.. ja taas opin jotain uutta :)
VastaaPoistaKati: Otin kommenttien valvonnan käyttöön, kun aloin saada outoja viestejä joltain lukijalta tänne. Enkä halunnut sellaisia julkaistavan. Kävin hyväksymässä sinun ja Monan viestit yhtä aikaisesti, joten et ollut voinut nähdä Monan kommenttia aiemmin.
VastaaPoistaHei, onko sinulla tästä Sarpanevan korusta tarkempia tietoja, kuten valmistusvuosi? Multa löytyy tuollainen kaapista ja olisi kiva tietää sen alkuperästä jotain. :)
VastaaPoistaHei, tietääkseni Sarpanevan koruilla ei ole ollut nimiä. Tämä yksilö lienee 1970-luvulta.
Poista