6.12.2010

Pentti Sarpanevan pronssiset seinäelementit


Itsenäisyyspäivän kunniaksi voisin postata jotakin hieman erikoisempaa, nimittäin  pronssisen seinäelementtisarjan P. Sarpanevalta. Laattojen takana on kaiverrukset: Turun Hopea Oy ja Pentti Sarpaneva. Laatoista löydätte monta tuttua Sarpanevan koruaihetta. Haluaisin ehkä poistaa nuo numeeriset laatat sekä kirjaimet ja tehdä tästä yhden ison kokonaisuuden, jossa roikkuu alla tuo hilpeyttä herättävä "mörökölli".

Tuo "mörökölli" on itse asiassa Jorma Laineen suunnittelema. Sen takana on jopa Laineen leimat. Ihmettelen hieman, että hahmo kuitenkin roikkui yhdessä näistä Sarpanevan signeeraamista laatoista. Olikohan Sarpaneva ja Laine hyviäkin kavereita?8 kommenttia:

 1. 70-luvun synttärilahjoja :) Omani on yksiosainen ja ilmeisesti liikelahja, soitin Turun Hopeaan ja kysyin. Kuulemma yleensä ovat tehneet noita kolmiosaisia ja signeeraus on aina alimmassa laatassa. Omassani on P. Sarpaneva -teksti tosi piilossa yhden koruosasen reunassa ja siinä on edessä himmeällä aivan kuin jonkin yrityksen tai yhdistyksen logo. Arvelisin, että näissä on käytetty korujen osia, joissa joku, esim. takaosa, on mennyt valmistuksessa hiukan pieleen. Ei kai hyviä koruja muuten kannattaisi tauluiksi tehdä :)

  VastaaPoista
 2. On muuten aika jännää, miten kaikki Sarpanevan korut sopivat hienosti keskenään, vaikka ovatkin erilaisista sarjoista.

  VastaaPoista
 3. Nyt vasta tajusin, että tuossa keskimmäisessä on nimikirjaimetkin! 60-vuotislahja pohtivaiselle henkilölle, jonka nimikirjaimet ovat P.A. Tuo Laineen mietiskelijä on varmasti tilattu tauluun tarkoituksella. Hauska ! :)

  VastaaPoista
 4. aivan uskomattoman upeita taideteoksia.... Mieluusti ottaisin seinälleni minäkin nämä :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos paljon Amariza Topaz. :) Arvelinkin, että nämä ovat merkkipäivätauluja. Kahdessa tosiaan roikkuu nimikirjaimet P&A ja T&A. Numerolaattojen taakse on kaiverrettu vuodet (1977, 1978 ja yhdessä 1996!). Keskimmäisissä laatoissa lukee Turun Hopea Oy ja alimmaisissa kaunokirjoituksella Pentti Sarpaneva.

  Onko tuon Laineen hahmon oikea nimi mietiskelijä? ;) Minusta se on aivan huippu hauska.

  Nämä laatat ovat aika mukavia kollaaseja Pentti Sarpanevan korutaiteesta. Ja tosiaan kaikki korut erilaisuudestaan huolimatta sointuvat hyvin yhteen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Kati. ;) Jos sinulla epäonnistuu joskus joku koru (mitä tosin epäilen), niin teepäs siitä vastaavanlainen kollaasi seinällesi.

  VastaaPoista
 7. Todella erikoisia ja upeita! Enpä ole nähnyt vastaavia aiemmin.

  VastaaPoista