20.9.2010

Kätevä emäntä: pronssikorujen puhdistus kotikonstein

Leikin viikonloppuna "kätevää emäntää" ja päätin testata pronssikorujen puhdistamista kotikonstein. Kiitos vinkistä Mags.

Operaatioon tarvitaan foliota, soodaa, kiehuvaa vettä ja likaisia pronssikoruja.

Annoin korujen olla puhdistumassa pari tuntia, jonka jälkeen pesin ne vielä vedellä ja kuivasin.


Tässä ennen ja jälkeen kuvat jo aiemmin postaamastani Karl Laineen sormuksesta. Kuten huomaatte, on sormus puhdistunut jonkin verran. En tiedä, olisiko vuorokauden mittainen liotusaika puhdistanut sormusta vielä enemmän, mutta olen tyytyväinen tällaiseenkin lopputulokseen.


 
Likaisia koruja...

Pesunraikkaana rivissä. :)

13 kommenttia:

 1. Selvä erohan noissa on. Ihanat kissat teillä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Katja ja kiva, kun kävit vierailulla täällä. Tervetuloa toisekin! :)

  VastaaPoista
 3. Hienoa ja rohkeaa kokeilua! Nyt täälläkin ollaan viisaampia ja foliota ostamaan rulla tolkulla :D Nyt meillä ei enää olekaan NiksiPirkka vaan NiksiMags :D Eli terveiset vaan Magsille täältäkin :D

  VastaaPoista
 4. Hei Marjo! Ostin myös mainitsemasi puhdistusliinan (maksoi 8e) korukaupasta, mutta en ole sitä vielä testannut. Se toimii taatusti! Halusin ensin kokeilla kotikonstit. :)

  Jos joku tietää vielä muita puhdistustapoja, niin tänne vain vinkkiä tulemaan. Voin taas leikkiä kätevää emäntää. ;)

  VastaaPoista
 5. Mielestäni myös suola käy ja toimii myös hopeakoruihin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Katariina, en tiennytkään tuota. Pitää tehdä joku viikonloppu jälleen kokeiluja.

  VastaaPoista
 7. Kuulostas hyvältä menetelmältä..Täytyy testata joskus.. Käsittely ei varmaankaan vie vanhoihin pronssikoruihin oleellisesti kuuluvaa patinaa pois..ainakaan kokonaan ?

  VastaaPoista
 8. Hei Kati, kuten alimmista kuvista huomaat, on koruissa säilynyt "tarkoituksellinen patina". Eli ainakaan tuo puhdistusmenetelmä ei täysin tuhonnut niitä. :)

  VastaaPoista
 9. Kiva että puhdistui! Ja joo, kyllä taisin sen suolankin tuolla mainita vaihtoehdoksi. Sitä soodaa tai suolaahan saa olla reilusti ja vesi niin kuumaa kuin hanasta saa. Ja kylvyn voi tosiaan toistaakin. Omiin hopeisiin käytän tuota aina :-D

  VastaaPoista
 10. Hei Mags! No niinpäs olitkin maininnut... :) Hups. Keitin veden kiehuvaksi ja lisäsin reippaasti soodaa. Ihana kuplinta kuului vaan kulhosta.

  Oletko huomannut, että vaikuttaako tuo puhdistusmetodi kivilaatuihin mitenkään? Muuttaako väriä tms.? Minä en vielä uskaltanut puhdistaa sellaisia koruja.

  VastaaPoista
 11. Ahaa, suola tulikin jo, meni multakin vähän ohi...Sitä mietin myös, että voiko kivellisiä koruja laittaa noihin seoksiin..?

  VastaaPoista
 12. No kiviä kyllä varon! Esimerkiksi akaatteja ja selvästi värjättyjä kiviä en laittaisi kylpyyn; lähinnä pelkkää hopeaa siis.

  VastaaPoista
 13. Kiitos varoituksesta Mags. Kivellisiin koruihin käytän sitten ostamaani puhdistusliinaa.

  VastaaPoista